Toertochten 2016

Voorwoord.

Op deze pagina staan een paar van de toertochten die ik dit jaar gereden heb met de te downloaden GPX bestanden.

De motor vakanties die ik dit jaar gemaakt heb staan op de pagina met motor reizen 2016. De eerste vakantie is een georganiseerde korte vakantie naar het Rijnland en de tweede is een vakantie naar Normandië die we zelf rijden om langs de vele monumenten en plaatsen van de Eerste en de Tweede wereld oorlogen. Voor J.G. en mij een leerzame en indrukwekkende tocht die we niet snel zullen vergeten.

bandit 3

Tourtocht Motorhuis Langezwaag.

route

Zaterdag 24 september, 150 km.

We rijden deze tocht op uitnodiging van Motorhuis Langezwaag. De weersvoorspelling is goed, dus samen met J.G. melden we ons aan voor de toertocht inclusief de lunch. De start is gepland om 08:00 uur en vanaf 07:30 is het verzamelen bij Motorhuis Langezwaag. Wij vertrekken dus tegen 07:00 uur uit Bolsward in het halve donker. Even tanken en naar het verzamelpunt, waar de koffie klaar staat.

Er is een voorrijder, die bekend is met de omgeving. In eerste instantie zouden we een route volgen die hij al in de navigatie apparatuur had staan, maar al snel werd dit plan verlaten. We rijden op binnenwegen via Bontebok, Katlijk en Oudeschoot onder Heerenveen langs richting Joure om via St.Nicolaasga naar de koffie stop in het strandpavilioen aan het IJsselmeer bij Lemmer te gaan.

Na de gebruikelijke koffie met appeltaart van de warme bakker vervolgen we onze weg en gaan richting Kuinre. Hier komen we op de Lindedijk die langs het riviertje de Linde voert. Deze dijk heeft voor Nederlandse begrippen mooie bochten.

Dan gaat de route via Ossenzijl door het Natuur gebied de Weerribben, met het aansprekende plaatsje “Nederland” naar Blokzijl. Vanuit Blokzijl gaan we over de Hammerdijk, die tussen het oude en het nieuwe land ligt, terug richting Kuinre. De route eindigt dan via Langelille en Wolvega weer in Langezwaag.

Dit was weer een mooie route om met de motor te rijden, mooie rustige wegen, mooie omgeving en de tocht was goed geregeld, zodat iedereen in de groep het goed kon bijhouden.

start

Bij aankomst in Langezwaag was er nog een prima lunch, waarna iedereen zijns weegs ging.

De route is als Langezwaag gpx file te downloaden voor de o.a. de Garmin en de Tomtom navigatie.

Bolsward Elsloo v.v.

kaart 1

Maandag 05 september, 144 km.

Het nuttige verenigt met het aangename, een bezoek afleggen in Elsloo en dit combineren met een tour tocht op de motor. We rijden door middel van de aanwijzingen van de motor kaart op mijn Garmin. Je zou verwachten dat je dan dezelfde weg terug gaat, maar de motor kaart berekend voor de terugreis een andere route. Helemaal super dus.

De route is als Elsloo gpx file te downloaden voor de o.a. de Garmin en de Tomtom navigatie.

Rondrit Noorden.

Friesland, Groningen, Drente.

Donderdag 25 augustus, 300 km.

Op het internet vonden we en leuke route van Opeinde naar Appelscha. Van Bolsward naar Opeinde te rijden hebben we gebruik gemaakt van de Garmin motor kaart. Dit hebben we ook gedaan van Appelscha naar Bolsward.De motor kaart brengt je via mooie binnen wegen naar het doel wat je opgeeft. De kaart werkt prima en vermijd zoveel als mogelijk is de grote autowegen.

We starten onze tocht bij de rotonde voorbij de afrit Oost in Bolsward. Eerst voert de route ons richting Nylân door de polder naar Reahûs. Daarna passeren we de grote AMERIKAANSE WINDMOTOR dit is een markant herkenningspunt in het rond Lutkewierum gelegen weidegebied.

kaart 4
04

De naar Amerikaans model ontstane windmolen van het type “Herkules Metallicus Windturbine” is in Duitsland gefabriceerd door de “Vereinigte Windturbine Werke AG” te Dresden. De molen werd geïmporteerd door de Rotterdamse handelsmaatschappij R.S. Stokvis & Zonen Ltd. en in 1922 gebouwd voor de bemaling van de “Groote Wierumerpolder”. De molen werd gebouwd tezamen met de bestaande windmotor onder Tirns (Tirnserpolder) en de windmotor van de Sneekerpolder. Hiervan rest nog de onderbouw.

De molens werden gebouwd te vervanging van twee windmotoren, twee grote traditionele windwatermolens en 36 kleine traditionele windwatermolens.

We vervolgen de route door de polders rond Sneek richting Grouw, Warten om zo naar het Friese Wouden gebied te rijden. Voorbij Surhuisterveen komen we bij Opeinde waar we het tweede gedeelte van de route rijden.

We lunchen in de buurt van Tolbert langs de Jonkervaart. Door de lange route hebben we niet veel tijd voor culturele stops, maar als je tijd hebt zijn er lang de route vele mogelijkheden om musea en natuur gebieden te bezoeken. De omgeving ademt geschiedenis uit de tijd van het turfsteken. Ook voert de route langs Veenhuizen, waar het gevangenis museum staat. De route gaat door de bossen van het Drents Friese woud. Uit eindelijk komen we in Appelscha, waar we de Garmin instellen op de route naar huis.

05

We hebben beide een Garmin navigatie met dezelfde kaarten. Maar toch word de route anders berekend. We rijden op de terug weg de route die de Garmin van Thymen aangeeft. Als we in de buurt van Sneek zijn negeren we de navigatie apparatuur en gaan dan via de snelweg naar Bolsward. We willen na deze lange tocht toch ook het gas even open draaien.

Voor een toertocht is de route eigenlijk wat aan de lange kant, maar als je een hele dag leuk wilt motor rijden is het zeker een aanrader.

De route is als Friesland Drenthe gpx file te downloaden voor de o.a. de Garmin en de Tomtom navigatie.

Maas en Peel route.

kaart

Dinsdag 09 augustus 2016.

Deze route hebben we ook van een website gedownload en is 154 km. lang. Het voordeel van deze route is dat hij langs Den Bosch komt waar wij op dit moment logeren. We pakken de route op in Oud Empel op de dijk langs de Maas.

Het eerst gedeelte van de route gaat dan ook voornamelijk over de dijk langs de Maas. Het is al een oude dijk en de weg is erg smal. We hebben geen idee hoelang de route al op het web staat, maar in het eerste gedeelte dat wij rijden zijn er wel erg veel hiaten in de route. Zo zijn er wegen afgesloten voor alle verkeer, en er zijn veel wegen in de gehele route die doodlopen voor het snelverkeer. Dit gaf mij in eerste instantie het idee dat we op een fietsroute zaten. Dit is overigens niet het geval, dus je moet gewoon opletten. Je blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor hoe en waar je rijdt.

Het is wel een route met veel kronkelwegen, zeker het gedeelte langs de Maas op de dijk. Je kijkt mooi uit over het rivieren landschap tot je in de buurt van Nijmegen bent. Dan verandert de route en kom je in de Peel. Hier zijn de wegen minder kronkelend en rij je door een gebied van landerijen met maisvelden en bossen.

Ook in dit gedeelte van de route lopen er voor snelverkeer veel kleine wegen dood en moet je zelf even voor een alternatief zorgen. Het is niet altijd direct te zien op de weg doodloopt, soms staat dit pas voorbij een camping of iets dergelijks aangegeven. Dit is niet altijd even handig, maar wel goed voor je motor beheersing. (korte bochten keren).

06

Wij vonden deze route mooier dan de route door de Kempen, dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het mooie uitzicht langs de rivier en deze route is een stuk rustiger. Ook is het langs deze route minder bebouwd.

De route is als Peel route gpx file te downloaden voor de o.a. de Garmin en de Tomtom navigatie.

De Kempen.

kaart

Maandag 08 augustus 2016.

De lengte van de route is iets meer dan 150 km. Wij zijn vanaf ons logeer adres in Den Bosch naar het startpunt en terug gereden via een route op de motor kaart van onze Garmin navigatie en kwamen zo aan een totaal van ruim 210 km.

We hebben de route van een website gedownload en gaan er min of meer vanuit dat deze dan al een keer is gereden. Het leek ons een mooie route en 200 km. toeren is ook ruim voldoende, tenminste als je onderweg ook nog wat wilt zien.

De route start in Oirschot en gaat met de klok mee in een ruim rondom om Eindhoven. Ik weet niet precies wat we verwacht hadden, maar de route gaat door veel dorpjes en dan ook echt rondom de kerk. Het zal ook de bedoeling van de maker wel zijn, maar iets minder had voor ons wel gemogen. Wat ook een niet erg prettig is, en daar kan de maker van deze route weinig aan doen, zijn de onnoemelijke hoeveelheid aan verkeersdrempels. Het lijkt wel of men er hier subsidie voor krijgt om maar zoveel mogelijk drempels te maken.

Het zuidelijkste deel van de route voort langs de Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de ‘Achelse Kluis’. De Sint-Benedictusabdij ligt in een prachtige omgeving midden in de natuur van het Kempische landschap.

Bezoekers zijn altijd welkom bij het getijdengebed en de dagelijkse eucharistieviering. Verder is er allerlei bedrijvigheid rondom de abdij te vinden, zoals de voedingswinkel en bierhal van broeder Martinus, de expositieruimte, de brasserie en herberg, de galerie en boekhandel.

Tijdens mijn militaire rijopleiding in Velp, stopten we hier regelmatig om een bak koffie te kopen en de rokers konden hier voordelig sigaretten kopen. Het oude winkeltje van de paters staat er nog, maar is al lang niet meer in gebruik.

Vanaf de Abdij gaat de route weer via een stukje België naar het noorden. Er zijn vele pittoreske plaatsjes waar je een stop kunt inlassen en je hoeft zeker niet te zoeken naar een terras om te eten en of te drinken.

De wegen die de route volgt zijn voornamelijk 60 km. Op sommige gedeelten van de route is zijn er veel fietsers en wandelaars. Het is een mooie route om te rijden als je toevallig in de buurt bent.

De route is als Kempen route gpx file te downloaden voor de o.a. de Garmin en de Tomtom navigatie.

IMG_0714

Klein rondje IJsselmeer.

kaart 3

Vrijdag 06 mei 2016.

Het is een mooie zonnige zomerdag in mei, met wel een stevig windje. Een mooie gelegenheid om met zijn drieën, mijn zoon, zijn vriendin en ik zelf, een tocht te maken. De route is gepland door zuidwesten van Friesland, De Flevopolder, Dijk Lelystad Enkhuizen, IJsselmeerdijk naar Den Oever, Afsluitdijk en het noordwesten van Friesland.

We vertrekken vanuit Bolsward richting Workum over de provinciale weg om vanaf hier de route te volgen via de binnenwegen en langs de pittoreske Friese steden Hindelopen, Stavoren richting Lemmer. Wij rijden om Hindelopen via de rondweg, maar als je hier nog niet eerder bent geweest dan is dit kleine stadje zeker de moeite van een bezoekje waard.

Onze route loopt we via de oude haven en de oude sluis van Stavoren naar de nieuwe recent verbouwde sluis om verder onder de dijk te rijden naar de “Rode Klif”, waar de Friezen ieder jaar op 29 september de slag bij Warns van 1345 herdenken.

Hierna kom je langs het oude vissershaventje Laaxsum om zo via de Murnserdijk richting het glooiende Gaasterland te rijden. Via Oude Mirdum, Nieuwe Mirdum rijden we naar Lemmer. Hier verlaten we het oude land en gaan de polder in. Het is een redelijk saaie rechte weg naar het voormalige eiland Urk. We stoppen hier in de haven om even te rusten en te eten.

Als we Urk weer verlaten gaan we via de A6 de Ketelbrug over om de grote weg direct weer te verlaten en binnendoor naar de dijk Lelystad Enkhuizen te rijden. Op de dijk is een leuk restaurant waar we een koffie stop willen maken, maar helaas, door technische problemen is het restaurant gesloten en gaan we door naar Enkhuizen. Ook de Noord-Hollandse steden langs de voormalige Zuiderzee ademen de geschiedenis van de V.O.C. en de oude Zuiderzee visserrij uit. En met het mooie weer zoals vandaag, ben je beslist niet de enige toerist die hier ronddwaalt.

2
3

De route gaat verder langs het IJsselmeer dwars door Enkhuizen, Wervershoof en Medemblik. Dit gedeelte is mooi om te rijden, veel bochten, maar doordat de weg voornamelijk langs de bebouwde kom loopt en het er erg druk is rijden wij er rustig. Als je hard door bochten wilt rijden moet je niet hier zijn.

Voor Medemblik ligt een oud stoomgemaal langs de dijk dat nog regelmatig in gebruik is. Wij stoppen nog een keer voor een korte rust bij één van de recreatie terreinen langs het IJsselmeer. Daarna vervolgen we onze weg na Medemblik richting Den Oever. Dit laatste gedeelte naar de Afsluitdijk is weer stuk dat door de rechte wegen saai is om te rijden.

Na het verlaten van de Afsluitdijk rijden we nog even binnen door over de bochtige Friese landwegen terug richting Bolsward.

Het “Klein rondje IJsselmeer” is een route door veel pittoreske oude stadjes en vele mooie bochtige wegen, wel afgewisseld met lange rechte stukken.

De route is als Klein rondje IJsselmeer gpx file te downloaden voor de o.a. de Garmin en de Tomtom navigatie.