Mijn meest bijzondere toertochten.

2023

Motorrit langs de Friese Middelsee.

De Middelsee - Een Verloren Zeearm in Friesland

De Middelsee, ook wel bekend als Middelsee in het Fries, was vroeger een belangrijke bevaarbare zeearm die Friesland in twee delen splitste: Westergo en Oostergo. Deze zeearm begon oostelijk van Bolsward en boog ten noorden van het huidige Sneek naar het noorden. De monding van de Middelsee lag in wat nu Het Bildt is, ten zuiden van het Borndiep tussen Ameland en Terschelling. De naam "Borndiep" verwijst naar de oorsprong van de Middelsee. Andere namen voor de zeearm zijn "Bordine" en "Boorne", waarvan de laatste ook terug te vinden is in de naam van het dorp Aldeboarn.

2022

“Elf Fonteinen route”

Als er één ding is wat in Friesland tot op het bot uitgemolken wordt is het wel de elf steden tocht. Ze zijn er in diverse soorten en smaken. Sinds er in elke stad van Friesland een fontein is geplaatst ter ere van de elf steden tocht is er dus weer een tocht bij gekomen “De Elf Fonteinen route”. Je kan er van vinden wat je wilt, maar de route die ik van het internet gehaald heb en hier en daar wat heb aangepast is mooi om te rijden. Je komt vrijwel alleen op de mooie binnenwegen van Friesland.

De start en finish van deze tocht heb ik verplaatst naar Bolsward en wel bij de fontein die voor de Broere kerk.

2016

Tourtocht Motorhuis Langezwaag.

We rijden deze tocht op uitnodiging van Motorhuis Langezwaag. De weersvoorspelling is goed, dus samen met J.G. melden we ons aan voor de toertocht inclusief de lunch. De start is gepland om 08:00 uur en vanaf 07:30 is het verzamelen bij Motorhuis Langezwaag. Wij vertrekken dus tegen 07:00 uur uit Bolsward in het halve donker. Even tanken en naar het verzamelpunt, waar de koffie klaar staat.

Bolsward Elsloo v.v.

Het nuttige verenigt met het aangename, een bezoek afleggen in Elsloo en dit combineren met een tour tocht op de motor.

Rondrit Noorden

Op het internet vonden we en leuke route van Opeinde naar Appelscha. Van Bolsward naar Opeinde te rijden hebben we gebruik gemaakt van de Garmin motor kaart. Dit hebben we ook gedaan van Appelscha naar Bolsward.De motor kaart brengt je via mooie binnen wegen naar het doel wat je opgeeft. De kaart werkt prima en vermijd zoveel als mogelijk is de grote autowegen.

Maas en Peel route.

Deze route hebben we ook van een website gedownload en is 154 km. lang. Het voordeel van deze route is dat hij langs Den Bosch komt waar wij op dit moment logeren. We pakken de route op in Oud Empel op de dijk langs de Maas.

De Kempen.

De lengte van de route is iets meer dan 150 km. Wij zijn vanaf ons logeer adres in Den Bosch naar het startpunt en terug gereden via een route op de motor kaart van onze Garmin navigatie en kwamen zo aan een totaal van ruim 210 km.

We hebben de route van een website gedownload en gaan er min of meer vanuit dat deze dan al een keer is gereden. Het leek ons een mooie route en 200 km. toeren is ook ruim voldoende, tenminste als je onderweg ook nog wat wilt zien.

Klein rondje IJsselmeer.

Het is een mooie zonnige zomerdag in mei, met wel een stevig windje. Een mooie gelegenheid om met zijn drieën, mijn zoon, zijn vriendin en ik zelf, een tocht te maken. De route is gepland door zuidwesten van Friesland, De Flevopolder, Dijk Lelystad Enkhuizen, IJsselmeerdijk naar Den Oever, Afsluitdijk en het noordwesten van Friesland.

We vertrekken vanuit Bolsward richting Workum over de provinciale weg om vanaf hier de route te volgen via de binnenwegen en langs de pittoreske Friese steden Hindelopen, Stavoren richting Lemmer. Wij rijden om Hindelopen via de rondweg, maar als je hier nog niet eerder bent geweest dan is dit kleine stadje zeker de moeite van een bezoekje waard.

Onze route loopt we via de oude haven en de oude sluis van Stavoren naar de nieuwe recent verbouwde sluis om verder onder de dijk te rijden naar de “Rode Klif”, waar de Friezen ieder jaar op 29 september de slag bij Warns van 1345 herdenken.

2015

Zwarte Haan.

Mooie heldere najaarsdag maar wel fris ongeveer 10 °C. De zon is fel. We gaan met z’n drieën op twee motoren vanuit Bolsward richting Hartwerd, Burgwerd. Een mooie slingerende binnenweg. Daarna via Burgwerderhoek richting de Slachtedyk . De Slachtedyk is smal en in de bochten ligt er veel zand en gravel. De bochten zijn door de zware landbouw voertuigen behoorlijk beschadigd.

Tour-tocht door Zuid-West Friesland.

Route door Zuid-West Friesland met een lengte van 139 km. Deze route rijden we regelmatig op een middag. Het is een leuke rondje die je langs de verschillende Friese meren brengt en door het bosrijke gebied van het Friese Gaasterland.

De route start en eindigt in Nijlân. Een dorpje onder de rook van Bolsward. Het is voor het grootste deel de zuidelijke lus van de fiets elfsteden route, die tweede Pinksterdag wordt verreden met de fiets en start vanuit Bolsward.