Motor reizen 2023

Voorwoord.

Terwijl we ons klaarmaken voor wat het jaar 2023 ons zal brengen, blijven er naast mijn reguliere vakanties enkele reizen op mijn motor die ik graag zou willen maken. Eén van deze avonturen is het verkennen van de grenzen van de BeNeLux en het ervaren van de cultuur en geschiedenis van deze landen op de motor. Daarnaast staat er een reis naar Zuid-Engeland hoog op mijn verlanglijstje, waarbij ik wil genieten van de prachtige kustlijnen en het landschap dat deze regio te bieden heeft. Een andere uitdaging die ik graag opnieuw zou willen aangaan, is een tocht naar Santiago de Compostella. Hoewel ik deze tocht eerder met mijn vrouw heb volbracht op de fiets, lijkt het mij ook een prachtige ervaring om dit op de motor te doen. Het is met een gevoel van avontuur dat ik uitkijk naar deze reizen en de onvergetelijke herinneringen die ze zullen creëren.

Rijden langs de grenzen.

In het vooruitzicht van 2023 heb ik besloten om in het voorjaar een korte drie daagse vakantie langs de grens van de Nederland en Duitsland te maken richting Mook. Mijn doel is om zo dicht mogelijk bij de grens te komen en zoveel mogelijk over binnenwegen te rijden, waarbij ik eventueel ook onverharde wegen zal verkennen (hoewel ik dit niet actief zal opzoeken).

Het is niet mijn doel om zo ver mogelijk te komen, maar om mijn nieuwe uitrusting te testen. Ik heb onlangs mijn motoruitrusting vernieuwd en de koffers van mijn motor vervangen door de Givi GRT709 zadeltassen (2 x 35 liter) en twee Givi GRT722 zijframe tassen (2 x 8 liter).

De keuze voor tassen was een bewuste keuze. Allereerst zijn ze groter en gemakkelijker in te laden dan de koffers die ik eerder had. Bovendien verminderen tassen het risico op letsel aan mijn benen bij een eventuele val.

Santiago de Compostella.

Dit jaar heb ik besloten om een motorreis te maken naar Santiago de Compostella. Het idee zit al in mijn hoofd sinds ik samen met mijn vrouw in 2015 op een tandem fiets dezelfde route aflegde. (Santiago de Compostella op de fiets) Die reis was en blijft onvergetelijk. Maar nu vraag ik me af, hoe zou het zijn om alleen op de motor te gaan? Het is mogelijk om binnen veertien dagen heen en terug te reizen vanuit Friesland, wat met de fiets zes weken heen en een paar uur terug met het vliegtuig duurde.

Het plan is nu gemaakt en ik vertrek op 4 of 5 juni. Ik ben volop bezig met de voorbereidingen en heb een globale route uitgestippeld, maar ik zal deze niet vastleggen. Als ik iets interessants tegenkom, zal ik daarvan afwijken onder het motto "Een goed plan is aan verandering onderhevig".

Ik zal overnachten in mijn vertrouwde tentje op campings die ik onderweg tegenkom. Ook zal ik mijn eigen eten koken, hoewel ik weet dat de pelgrimsmaaltijden in Spanje zeer betaalbaar zijn en bestaan uit drie gangen.

Dit is mijn plan en ik kijk er enorm naar uit. Ik zal nog wat upgrades aan mijn motor doen, vooral aan de bagage, en dan ben ik er klaar voor.

“Bon Camino”

Helaas kon ik deze reis niet maken, omdat ik begin mei werd aangereden door een achteruitrijdend vrachtautootje. Mijn motor raakte total loss en ik liep een breuk in mijn scheenbeen op, waardoor de reis onmogelijk werd. Gelukkig is inmiddels alles opgelost; ik heb nu een andere motor en mijn scheenbeen is volledig genezen. Daarom ben ik van plan om deze reis alsnog in 2024 te maken.