Voorwoord.

Daar een goed plan aan verandering onderhevig is was ons plan dus goed!

Door de weersomstandigheden hebben wij en gekampeerd met de tent en eenvoudige hutjes gehuurd van wegen de kou en de regen de eerste week. Hier geef ik een kleine impressie van de campings die we aangedaan hebben. Het oordeel van deze campings is dus ook mijn persoonlijke mening en gebaseerd op één enkele overnachting.

Preikestolen Camping.

Dit is de eerste camping die we aandoen met als doel om een dag later de Preikestolen te gaan beklimmen. De camping wordt gerund door Nederlanders wat het allemaal even een klein stukje eenvoudiger maakt. Het personeel is vriendelijk en de camping is met een tent en met een motor voor Noorse begrippen niet duur. Het sanitair is schoon en goed, net als op de meeste campings in Scandinavië is er een mogelijkheid om te koken in een aparte ruimte. Wij kiezen ervoor om voor onze tent te koken. De ingang van de Preikestolen is dichtbij, maar niet op loopafstand.

Website van Preikestolen Camping

Hildal Camping.

Deze camping in Hildal bestaat uit twee velden met wat picknick banken en een sanitaire ruimte die verouderd is (lijkt op oude militaire barakken) maar wel schoon. De hutjes die ze verhuren zien er wat troosteloos uit. Als je aankomt kan je een plekje zoeken of een hut waar de sleutel nog inzit betreden. Dit laatste hebben wij gedaan in verband met het slechte weer (kou en regen). In de loop van de avond komt er dan iemand om met je af te rekenen. Bij aankomst zag het geheel er nogal verlaten uit, maar in de loop van de avond kwamen er meer mensen voor een hutje en een paar mensen die zich in een tent op het veld installeerden. Voor één nacht prima maar het geheel is op sterven na dood.

Website Hildal Camping

10

Botnen Camping.

De Botnen Camping ligt aan de Sognefjord en biedt kamers en hutten met een zithoek en een kitchenette. Vanuit elke hut heb je vrij uitzicht over het sognefjord. Met mooi weer lijkt mij dit ook een geweldige kamppeer plek. Het sanitair gebouw bij de receptie is een aanrader als je koud en nat van de motor af komt. De vloeren zijn verwarmd en de douche zijn ruim en voorzien van een toilet.

De mensen die deze camping beheren zijn vriendelijk en erg behulpzaam, er is een kleine winkel in de receptie en als het geld je in de broekzak brand is het mogelijk om een maaltijd of broodje hamburger te bestellen.

Website Botnen Camping.

Stryn Camping.

Stryn Camping is gelegen in het centrum van Stryn en is het gehele jaar geopend. Stryn is een populaire wintersportplaats en is gesitueerd in de nabijheid van de Gletsjers. Wat voor ons een uitkomst is dat er een zogenaamd drooghok aanwezig is op deze camping, zodat we onze natte uitrusting hier konden ophangen. Door de regen hebben we de camping niet verder bekeken dan de eenvoudig hut die we gehuurd hadden. Koken hebben we gedaan met onze eigen branders op het terras van het hutje.

Website Stryn Camping.

15

Bjolstad Camping.

Bjølstad Camping is zeer idyllisch en prachtig gelegen op de hellingen van het Malmefjord. Zeer rustige omgeving. Ok op deze camping hebben we een hut gehuurd. Sanitair is prima, schoon en er is ook hier een kookgelegenheid. De camping ligt ideaal aan het fjord om te gaan vissen of zwemmen. De ligging is ook aardig omdat het centraal ligt tussen Molde, het vissersplaatsje Bud en de Atlanterhavsveien (Atlantic road) .

Website Bjolstad Camping.

Furuly Camping.

Deze camping is in de omgeving de goedkoopste in deze omgeving en wij hebben hier de eenvoudigste hut gehuurd. Dit was tevens de kleinste van de hutten waar we in hebben gezeten. Het sanitair is eenvoudig maar schoon. Alle basis voorzieningen zijn aanwezig en voor één nacht prima te doen. De camping is rustig en doordat we in een hutje zitten heb je weinig of geen contact met andere mensen.

Website Furuly Camping.

Laerdal Camping.

18

Vanaf deze camping gaan we weer in de tent kamperen. Laerdal Camping is een drukke camping aan het fjord. De camping heeft diverse huisjes caravan plaatsen en een trekkersveld. De camping is goed verzorgt, modern en schoon sanitair. Er is een kampwinkel op de camping en een restaurant. Daar je langs het fjord staat kunnen de nachten wel koud zijn. Zoals wij het konden bekijken is het een groot resort met een motel en een evenementen centrum. Gelukkig voor ons was er geen optreden tijdens ons verblijf.

Websit Laerdal Camping.

Holman Camping.

Holman Camping ligt op zo’n 7km. ten noorden van het plaatsje Rollag langs de weg “40” welke van Kongsberg richting Geilo loopt. De camping beschikt over vernieuwd sanitair en mooie kampeerplaatsen direct langs de rivier Numedalslågen. Bij de rivier ligt een klein zandstrandje Holman Camping kent een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Een klein nadeel is wel dat de camping tegen de “40” aan ligt en er al vroeg verkeer onderweg is. Persoonlijk heb ik daar geen last van, maar als je hier een paar dagen wilt verblijven is het wel iets om rekening mee te houden.

Website Holman Camping.

19

Sveastranda Camping.

Sveastrand camping is een familiecamping gelegen tussen de steden Lillehammer en Hamar. Leuke plaatsen om te bezoeken met vele herinneringen aan de Olympische Spelen van 1994. De camping ligt direct aan het Mjøsameer en biedt veel watersport mogelijkheden. De camping is zeker voor Noorse begrippen erg groot, maar de enige in de buurt die open was. (Veel campings op dit gedeelte van de route zijn permanent gesloten). Alles wat je kunt bedenken is aanwezig en niet onbelangrijk alle sanitair is netjes en schoon.

Website Sveastranda Camping.

Utvika Camping.

De camping ligt met uitzicht op eiland Utoya, waar in 2011 Anders Breivik zoveel jongen mensen heeft vermoord. De camping is schijnbaar aan het vernieuwen, de receptie is modern maar dat kan je niet zeggen van het karige sanitair. Het is s ’morgens even uitkienen wanneer je aan de beurt bent. De prijs is wel alvast vernieuwd bijna €30. Per persoon voor een klein tentje en de motor. Warm water en douche zijn niet gratis die moet je apart afrekenen. De winkel aan het begin van de camping is alleen toegankelijk met een credit kaart. Dus zonder een credit kaart kan je hier geen boodschappen doen.

Website Utvika Camping.

Rognstranda Camping.

Alweer een dure camping, maar deze keer met een mooi trekkersveld. Mooi in de luwte en rustig. Deze camping heeft een supermooi sanitair gebouw met ruime douche en toiletten. Alles is ook erg schoon. Er loopt een wandelpad rond de camping en het strand, waar je over de rotspartijen in zee kan lopen. Wel weer een grote camping en we zitten inmiddels in het Noorse hoogseizoen. Of dit van invloed is op de hoge camping prijzen weet ik niet, maar het zal er wel mee te maken hebben. Deze camping staat ook in de reviews bekend om zijn stevige tarieven.

Website Rognstranda Camping.

Roligheden Camping

Prima camping om voor het vertrek van de boot naar Eemshaven te overnachten. De receptie is 24/7 geopend. Vriendelijk personeel. De ruim opgezette sanitaire voorzieningen zijn recent vernieuwd en erg schoon. Een avond wandelen rondom de camping is aan te raden, waarbij je nog delen van de Atlantikwall tegenkomt. Ook is er voldoende mogelijkheid om het water in te gaan of van de hoge duiktoren af te springen. De camping is voor een tent en de motor met een prijs van €15.- niet duur, gelijk aan wat we in het begin van deze reis moesten betalen. Andere campings in de omgeving zijn letterlijk drie keer zo duur. De camping nabij het vliegveld kost €45.- voor een motor en een tent. Dat was ons dus veel te gek.

Website Roligheden Camping.

Resumé.

Wij hebben geen campings geboekt van te voren, zelfs niet op de dag dat we een camping bezocht hebben. Er is vrijwel overal wel plaats voor een kleine tent. De prijzen zijn wel erg verschillend, maar meestal kom je tussen de €15.- en €20.- uit. Vanwegen het slechte weer dat we de eerste dagen hebben gehad zijn we overgegaan tot het huren van een eenvoudige hut zonder sanitair. Dit was over het algemeen ook geen probleem en met twee personen betaal je iets meer als twee kampeer plaatsen met een kleine tent. De hutjes kun je het beste huren op een camping. Als je ze wilt huren op een park met alleen hutten dan ben je aardig duurder uit. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er dan sanitair in de hut aanwezig is. Alle hutten die we gehuurd hebben zijn voor minimaal vier personen. Als je dus met vier personen bent is het huren van een hut aardig goedkoper dan kamperen op een camping.

Ondanks ons plan om af en toe ook eens wild te gaan kamperen is het er niet van gekomen. Dit heeft vooral te maken met de kou en regen de eerste week. De tweede week zaten we meer in de bewoonde kust strook in het zuid oosten en daar is wild kamperen eigenlijk niet mogelijk binnen de regels van de Noorse wetgever.