Voorwoord:

Er zijn drie dingen die je kan doen als je gaat kamperen met je motor. Je kan je maaltijden onderweg kopen in restaurants, tankstations enz, of je kan kant en klare maaltijden mee nemen (blikken of pakken met gedroogde maaltijden), maar het leukste is natuurlijk dat je een verse maaltijd kan bereiden als met de spullen die voorhanden zijn. Als je met meerdere personen bent zou je ook de mogelijkheid gezamenlijk kunnen koken, ieder maakt dan een gedeelte van de maaltijd. Mijn recepten gaan ervan uit dat je met een enkele brander voor twee personen kookt.

Met een klein beetje handigheid en fantasie kan iedereen deze gerechten maken. Ik heb ze onderverdeeld in een paar klassen, zoals vis gerechten vlees gerechten enz. Zelf maak ik veel gebruik van het zogenaamde hooikist principe. Dit houd in dat je de gerechten die de meeste tijd nodig hebben eerst kookt tot ze nog net niet gaar zijn en dan laat je ze in het kokende water doorgaren. Je kan je pannetje bij voorbeeld in een handdoek wikkelen of in je slaapzak zetten. Zorg wel dat het beschut staat, zodat het niet kan afkoelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op deze manier kan je eerst aardappelen koken, daarna je groenten en dan je vlees bakken. Als je vlees gereed is giet je de rest af en is alles te gelijk klaar.

Koken is niet zo moeilijk met een beetje fantasie kan iedereen het.

De kook uitrusting.

De lichtgewicht kampeerder heeft de keuze uit verschillende soorten branders. Welke brander voor zijn doel het meest geschikt is hangt af van het soort tocht dat hij van plan is te maken, in welk gebied, onder welke weersomstandigheden en welke brandstoffen er ter plaatse verkrijgbaar zijn. Het is natuurlijk ook van belang hoe je de brander wilt gebruiken. Gebruik je de brander alleen voor een kopje koffie of een soepje onderweg dan of voor het bereiden van complete maaltijden. Al deze factoren bepalen de keuze van Uw brander


BRANDERS;.
De verschillende branders zijn onder te verdelen in:

 • ▷ benzinebranders.
 • ▷ spiritusbranders.
 • ▷ gasbranders.

BENZINEBRANDERS;
Voordelen van benzinebranders zijn:

 • Benzine is bijna overal verkrijgbaar, heeft een hoge verbrandingswaarde, is relatief goedkoop en brandt bij zeer lage temperaturen.
 • Benzine moet echter wel voorverwarmd worden.
 • Bij de benzine brander moet de tank op druk gebracht worden met een pompje waardoor de brandstof door de aangebrachte druk uit zichzelf verstuift.
 • Groot voordeel is dat je altijd de benzine bij je hebt en de het ook brand bij lage temperaturen.

SPIRITUSBRANDERS;
Voordelen van een spiritisbrander

 • Spiritus is een milieu-vriendelijke en relatief veilige, goedkope brandstof en erg gemakkelijk in gebruik, ook bij lage temperaturen.
 • Voor wintergebruik is er een vaak apart winterhulpstuk verkrijgbaar. Dit is een schoteltje waarop d.m.v. brandende spiritus het potje brandstof wordt voorverwarmd.
 • Als de temperatuur boven nul graden is kan men de spiritus vermengen met een theelepeltje water, om zwart worden van de pannen te voorkomen.
 • Brandspiritus is redelijk goed verkrijgbaar, de branders zijn zeer stabiel, stormvast en licht in gewicht.
 • Ook is de bediening zeer eenvoudig, er zijn geen bewegende delen waardoor een lange levensduur en betrouwbaarheid verzekerd is.
 • Een nadeel is wel dat de kooktijd aanzienlijk langer is dan bij andere branders.

GASBRANDERS;
Het grote voordeel van gasbranders is;

 • Dat de gasbrander zeer eenvoudig zijn in hun bediening.
 • Er zijn twee groepen gasbranders. De ene soort werkt op prikpatronen waarvan Campinggas de bekendste is. De andere groep werkt op een patroon met ventiel. Patroon en brander kunnen na gebruik weer losgekoppeld worden en los van elkaar worden vervoerd (veiliger!).
 • Bekende merken patronen zijn Primus en Camping Gaz. Deze vullingen zijn ook in een butaan/propaanmix verkrijgbaar (de normale vulling bestaat uit alleen butaan, dat niet geschikt is voor gebruik bij lage temperaturen)
 • Een nadeel van gas is dat het duurder in gebruik is en langzamer verwarmt dan benzine.
 • Vooral voor bij korte tochten is de gasbrander ideaal door zijn lage gewicht.
 • Gas is niet altijd te verkrijgen in het buitenland.

COMBIBRANDERS;

Als laatste mogelijkheid heb je de zogenaamde Multifuel branders die op gas en vloeibare brandstoffen functioneren. Dus wil je op alle brandstoffen kunnen koken dan zijn dit de ideaalste branders. Primus is het merk dat hier de meeste keuze in heeft. Een nadeel is wel dat deze branders redelijk duur zijn.

Panneset.

Je hebt de keuze uit verschillende materialen bij de aankoop van een pannenset, aluminium, roestvrij staal en titanium. Aluminium heeft een zeer goede warmtegeleiding maar is moeilijker met schoonmaken. Roestvrij staal geleidt iets minder maar is perfect te onderhouden en het materiaal deukt niet zo snel als aluminium, daar komt bij dat aluminium niet zo goed tegen de hoge hitte van een benzine brander kan als roestvast staal. Het duurste is titanium, het geleid de warmte weer minder, maar is wel erg ligt. Kortom de keuze is aan u. Het heeft te maken met budget en emotie.