Motor olie verversen.

Het verversen van de motorolie van je motor is een relatief eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren. Niet alleen bespaart dit aanzienlijk op kosten, vooral als je je eigen arbeidsuren niet meerekent, maar het biedt ook een plezierige ervaring om zelf aan de slag te gaan.

Over het algemeen is het aan te raden om de motorolie elke 10.000 kilometer te verversen, wat een essentieel onderdeel is van het reguliere onderhoudsschema van de meeste motoren. Deze eenvoudige handeling draagt niet alleen bij aan de levensduur van je motor, maar stelt je ook in staat om actief betrokken te zijn bij het welzijn van je voertuig.

Voordat je begint met het olie verversen zorg je dat het benodigde materiaal in huis hebt.

  •  Nieuwe motorolie (zorg wel dat je de juiste olie voor jouw motor aanschaft.)
  •  Nieuwe oliefilter (juiste maat voor jouw motor)
  •  Olie sleutel om het oude filter af te nemen.
  •  Nieuwe ring voor onder de aftapplug.
  •  Opvangbak voor de oude olie.
  •  Dopsleutels.
  •  Inbussleutels
  •  Oude kranten of doeken.
23

Motorolie aftappen:

De plaatsing van het oliefilter kan variëren afhankelijk van het type motor. Over het algemeen bevindt de aftapplug zich op de laagste plek onder het motorblok. Raadpleeg de reparatiehandleiding van je motor voor de specifieke aanhaalmomenten.

Laat de motor eerst enige tijd draaien, zodat de olie warm en dun wordt. Dit vergemakkelijkt het aftappen doordat de olie soepeler uit het blok stroomt. Zodra de motor opgewarmd is, positioneer je deze rechtop, gebruikmakend van de middenbok of een paddockstand.

Plaats een opvangbak onder de aftapplug en zorg ervoor dat

deze voldoende capaciteit heeft, doorgaans rond de vier liter, om de volledige hoeveelheid olie op te vangen.

Voordat je de aftapplug losdraait, is het raadzaam om een inbussleutel of dopsleutel te gebruiken. Maak het laatste stukje met de hand los om te voorkomen dat de plug in de opvangbak valt.

Draai ook de vuldop voor de olie open om de afvoer van olie uit het motorblok te vergemakkelijken. Met deze zorgvuldige stappen ben je goed voorbereid op een efficiënte en schone olieverversing voor je motor.

Oliefilter vervangen:

Er bestaan twee gangbare typen oliefilters: de 'blikken oliefilter', veelal gebruikt, en het 'papieren' oliefilter. De blikken oliefilter bevindt zich doorgaans ergens op het motorblok en vereist een speciale oliefiltersleutel voor verwijdering. Draai met behulp van de sleutel de oliefilter los, wees voorzichtig, aangezien er mogelijk nog wat olie uit kan lekken.

Zodra alle oude olie uit het motorblok is afgetapt, is het tijd om het nieuwe oliefilter te monteren. Neem het nieuwe oliefilter en breng wat olie aan op de rubberen O-ring. Vul de filter met de nieuwe olie en draai deze vervolgens met de hand vast op het motorblok. Zorg ervoor dat je de filter niet te strak aandraait, aangezien de rubberen ring voor de afdichting zorgt.

De vuistregel is om de filter aan te draaien totdat de rubberen ring het motorblok net raakt, en draai de filter dan nog twee slagen rond. Een handvaste bevestiging is meer dan voldoende.

Voor een 'papieren filter' verloopt het proces als volgt: de filter bevindt zich achter een deksel op je carter. Verwijder dit deksel om toegang te krijgen tot de oude filter. Haal de oude filter eruit, reinig de behuizing en vervang tevens de afdichtringen van de filter en de behuizing. Nadat het nieuwe filter en alle afdichtringen op hun plek zitten, kan het geheel weer worden afgesloten door het deksel stevig vast te schroeven.

Motorolie vervangen:

Met het oliefilter terug op zijn plaats, draai nu de aftapplug onderin het motorblok weer vast met een nieuwe ring. Raadpleeg het aanhaalmoment in je reparatiehandboek voor de juiste specificaties. Zodra dit is voltooid, kan de nieuwe olie worden bijgevuld.

Giet niet meteen de volledige hoeveelheid olie in het blok, maar begin met een halve liter minder. Controleer nu het olieniveau en vul bij tot net onder het maximumniveau. Overvul het blok nooit, omdat dit schadelijk kan zijn voor de motorprestaties.

Laat vervolgens de motor even draaien om deze op te warmen en controleer of er geen lekkages optreden. Nadat alle olie weer is gezakt, controleer opnieuw het oliepeil van je motor om ervoor te zorgen dat het binnen het aanbevolen bereik ligt. Dit zorgvuldige proces garandeert een correcte olievulling en draagt bij aan de optimale prestaties en levensduur van je motor.